Buitenruimte als speeltuin van slimme technologie

22 augustus 2019

Slim schade verhalen: houd rekening met technologische ontwikkelingen

We kunnen er niet meer omheen: de opmars van slimme technologische ontwikkelingen. Technologie heeft een grote impact op onze samenleving. Het heeft invloed op onze manier van wonen, werken en leven. Zowel privé als zakelijk maken wij steeds vaker gebruik van slimme en innovatieve toepassingen. Voorbeelden zijn het gebruik van smartphones, tablets, slimme (energie)meters en zelfscanners. Of de ontwikkeling van zelfsturende auto’s en inzet van robots in de zorg en hotellerie. Een ding is zeker: de vraag naar slimme oplossingen neemt alsmaar toe. We kunnen simpelweg niet meer om technologie heen in ons dagelijks functioneren.

De gemeente en provincie van de toekomst

Ook in de openbare ruimte spelen nieuwe technologieën, zogeheten smart city oplossingen, steeds vaker een prominente rol. Een aantal gemeenten en provincies hebben hiermee al enige ervaring opgedaan. Anderen zijn op dit moment bezig met het experimenteren met slimme technologie of krijgen er in de nabije toekomst serieus mee te maken.

Welke technologische ontwikkelingen hebben hun weg al gevonden naar gemeenten en provincies? Hieronder lichten wij een drietal belangrijke ontwikkelingen nader toe.

E-gemeente
Een veelvoorkomend begrip binnen de overheidswereld is e-gemeente. Dit houdt in dat gemeenten hun diensten digitaal verlenen aan klanten. De e-gemeente is sterk in opkomst. Door het aanbieden van internetdiensten is een gemeente snel en eenvoudig bereikbaar voor burgers, bedrijven en maatschappelijke instellingen. Tegenwoordig is het voor velen vanzelfsprekend dat gemeenten via meerdere kanalen makkelijk toegankelijk zijn. Het is de taak van gemeenten om gehoor te geven aan de behoeften van hun klanten en te zorgen voor digitale bereikbaarheid.

Smart City
Een ander bekend begrip is smart city, oftewel slimme stad. Hiermee wordt een stad bedoeld waarbij informatietechnologie (IT) en internet optimaal worden benut om de stad efficiënter en effectiever te laten functioneren. In een smart city zijn allerlei onderdelen van de stad met elkaar verbonden via een netwerk van sensoren, internet en ingenieuze technologische hulpmiddelen. Hiermee kan veel geld worden bespaard dat vervolgens elders nuttig kan worden besteed. Smart city oplossingen leveren een grote bijdrage aan een verhoogde levenskwaliteit van de inwoners. Het vergroot de bereikbaarheid, veiligheid en leefbaarheid in een stad.

Talking Traffic
Nieuwe informatie- en communicatietechnologieën worden ook veelvuldig toegepast en getoetst in de mobiliteitsbranche. Sensoren en camera’s die inparkeren en achteruitrijden vereenvoudigen en smart keys zijn praktische hulpmiddelen waar we niet meer vreemd van opkijken. Smart mobility ontwikkelingen vinden in een razendsnel tempo plaats. Een recent voorbeeld is de ontwikkeling van zelfsturende voertuigen. Gemeenten dienen ook serieus rekening te houden met slimme mobiliteit in de vorm van talking traffic, oftewel innovatieve verkeerstoepassingen waarbij objecten in de openbare ruimte, weggebruikers en verkeerscentrales met elkaar communiceren. Talking traffic levert een schat aan (reis)informatie op waarmee de doorstroming van het wegverkeer in een stad en tussen steden vergemakkelijkt en versoepeld kan worden.

Nieuwe, slimme wereld van onbegrensde mogelijkheden

Bovenstaande voorbeelden maken duidelijk dat de buitenruimte een invloedrijk speelveld wordt van innovatieve technologie. Gemeenten en provincies dienen zich hier terdege bewust van te zijn. Zo wordt er al gebruikgemaakt van wegbebording met sensoren, worden op steeds meer locaties laadpunten voor elektrische voertuigen geplaatst en wordt er geëxperimenteerd met het plaatsen van fijnstofreductiesystemen op lichtmasten. Naar verwachting zullen lichtmasten (en andere objecten) een zeer grote rol gaan spelen betreft dataverzameling in de openbare ruimte.

Gevolgen slimme technologie voor het schadeverhaalproces

Inventieve ontwikkelingen in de buitenruimte vragen om een solide en compleet schadeverhaalproces. Hoogwaardige oplossingen brengen immers hogere kosten met zich mee. Ook maken ze het proces van schade verhalen complexer.

Wat betekent het voor jou als ambtenaar en eigenaar van dusdanig nieuwe, slimme technische producten in de buitenruimte? Profileert jouw gemeente zich als smart city? Maakt jouw gemeente gebruik van innovatieve toepassingen zoals e-laadpunten voor elektrische voertuigen, lantaarnpalen met bewegingsdetectie, camera’s met sensoren (slimme camerabewaking)? Staat de toepassing van slimme technologie in jouw gemeente nog in de kinderschoenen? Ben je benieuwd wat de consequenties zijn voor het schadeverhaalproces met betrekking tot slimme technologie in jouw gemeente of provincie?

Onze experts vertellen je hier graag meer over. Indien gewenst nemen zij het schadeverhaalproces deels of volledig uit handen. Bij NODR ben je ervan verzekerd dat innovatieve technologische toepassingen altijd worden meegenomen in kostencalculaties. Zo weet je precies waar je aan toe bent en worden de juiste kosten geclaimd. Gegarandeerd goed geregeld dus!

Vragen en meer informatie
Benieuwd wat NODR voor uw gemeente of provincie kan betekenen op het gebied van smart technology? Neem vrijblijvend contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

Contactpersoon: Jacquelien Kok
Telefoon: 06 52 52 7657
E-mail: jkok@nodr.nl