Daar gaan we weer! Slagboom aangereden. Wat nu?

16 september 2022

Vanochtend heeft iemand voor de zoveelste keer met een auto een slagboom geraakt op de milieustraat. Niet alleen de slagboomarm, maar ook het scharnierende deel is daarbij sterk ontzet. Herkent u dit? En wie draait op voor de herstelkosten?

Slagbomen zijn een breed toepasbaar afsluitingsmechanisme dat op talloze locaties wordt toegepast om het verkeer veilig te reguleren en de in- en uitstroom van voertuigen te controleren. Slagbomen worden onder meer ingezet bij parkeerterreinen, bedrijvenparken, parkeergarages, distributiecentra, gemeentewerven, milieustraten en bruggen. Doordat het een enorm aantal betreft, is het geen verrassing dat er met regelmaat schade ontstaat aan slagbomen. Meestal worden ze per ongeluk geraakt door onoplettende of ongeduldige chauffeurs.

Ook in uw gemeente zijn ongetwijfeld op meerdere locaties slagbomen aanwezig. Wist u dat schades aan slagbomen in veel gevallen verhaalbaar zijn, mits veroorzaakt met of door een motorvoertuig?

Even lachen naar het vogeltje!

Gelukkig zijn er tegenwoordig vaak camera’s aanwezig in de omgeving. De kans is daardoor groot dat het ontstaan van een schade aan een slagboom op beeld is vastgelegd. Hierdoor kunnen wij bijna altijd de schade verhalen op de veroorzaker. In maar liefst 98% van de gemelde schades om precies te zijn. Is de schade niet verhaalbaar op de veroorzaker, doordat deze onbekend is? Wees niet getreurd. Als kan worden aangetoond dat de schade is veroorzaakt door een motorrijtuig, doen wij een beroep op het Waarborgfonds Motorverkeer.

Slagboomdrukken: sport of vernieling?

Het komt in de praktijk ook nogal eens voor dat slagbomen handmatig omhoog worden geduwd met mogelijk (flinke) schade aan de slagboom tot gevolg. Het verhalen van de schade op de veroorzaker is in dit geval uitsluitend mogelijk met behulp van voldoende beeldmateriaal. Ook bij dit soort schade aan slagbomen kan NODR u ondersteunen.

Slagbomen: hoe heeft uw gemeente het geregeld?

In de regel is de afdeling parkeerbeheer verantwoordelijk voor het afhandelen van schades aan slagbomen. Echter merken wij regelmatig in de praktijk dat deze of andere afdelingen niet op de hoogte zijn, dat schades verhaal zijn, en daardoor onbedoeld onvoldoende aandacht krijgen. Een gemiste kans!

Ons advies: zorg ervoor dat de afhandeling van schades aan slagbomen bij de juiste afdeling wordt ondergebracht, zodat er voldoende oog voor dit type schade is en blijft. Wij praten uw collega’s graag bij over dit onderwerp, want vaak blijkt het herstellen van schades aan slagbomen kostbaarder dan gedacht.

Kennispartner NODR

Wij zijn specialist in het verhalen van schade aan slagbomen en staan onder meer gemeenten, provincies, parkeerdienstverleners en parkmanagementbedrijven terzijde. Met een goede juridische en technische onderbouwing van de directe én indirecte kosten verhalen onze onafhankelijk experts de schade optimaal.

De voordelen van NODR:

  • Totale ontzorging
  • 100% digitaal
  • Mobiel schade melden
  • Direct inzicht in online dossier
  • Deskundige hulp altijd dichtbij
  • Géén contractuele verplichting
  • Nagenoeg budgetneutraal

Wilt u meer weten over onze services op gebied van schade aan slagbomen?

Neem dan contact op met Jim Holman per mail of telefonisch via 06-53749956.

Uw contactpersoon

Jim Holman

Accountmanager
Stuur een bericht