Buurtonderzoek vergroot pakkans schadeveroorzaker

17 maart 2021

Waarom een buurtonderzoek door NODR?

Jaarlijks ontstaan er tienduizenden schades in de buitenruimte veroorzaakt met of door een motorrijtuig. In veel van de gevallen is de veroorzaker van de schade onbekend. Om deze onbekende schadeveroorzakers te achterhalen, biedt een buurtonderzoek uitkomst. NODR doet bij iedere schade buurtonderzoek. En met succes!

25% extra schadeveroorzakers

Buurtonderzoek maakt onderdeel uit van onze dagelijkse werkzaamheden. Onze schadebehandelaars zijn in staat om in 1 op de 4 gevallen waar bij melding de veroorzaker niet bekend is deze alsnog te achterhalen. Dit betekent enkele duizenden schadeveroorzakers op jaarbasis. Door dit onderzoek wordt er minder aanspraak gemaakt op het Waarborgfonds Motorverkeer. Het voordeel hiervan is dat er geen eigen risico (€ 250,00 per schade) in mindering gebracht wordt bij de gemeente.

Op deze manier leggen wij de rekening neer bij de schadeveroorzaker ‘de vervuiler betaalt’. Dat is telkens weer ons streven.

Buurtonderzoek in de praktijk

Als onafhankelijk schadepartner van overheden stellen wij alles in het werk om een (mogelijke) veroorzaker van een schade in de buitenruimte te achterhalen. Het buurtonderzoek is een belangrijk instrument. Onze schadebehandelaars spreken met gemeentemedewerkers, politie, bewoners, bedrijven, aannemers en bergingsbedrijven om relevante informatie te achterhalen. Ook raadplegen wij de (online) berichtgeving van media en de berichtgeving op sociale media. Naast dat wij op deze manier flinke kosten weten te besparen voor gemeenten en provincies, is onze ervaring dat bewoners het prettig vinden wanneer er in hun buurt onderzoek wordt gedaan naar schades.

Sunita Sewgobind, werkzaam als schadebehandelaar bij NODR:

“Als schadebehandelaar is het mijn taak om al het mogelijke te doen dat in mijn macht ligt om de schadeveroorzaker te achterhalen. Het buurtonderzoek speelt hierin een relevante rol. Soms zijn er schadegevallen waarbij ik overtuigd ben dat iemand iets moet hebben gehoord. De vraag die ik dan bijvoorbeeld stel aan buurtbewoners: Bent u ‘s nachts wakker geworden van een vreemd geluid of piepende banden? Het vergt geduld en doorzettingsvermogen. Als ik de veroorzaker van de schade heb weten te traceren, geeft dat een geweldig gevoel. Soms kunnen de kleinste details doorslaggevend zijn in mijn zoektocht. Lukt het mij uiteindelijk niet om de veroorzaker te vinden, dan vind ik dat erg jammer. In geval van een schade veroorzaakt met of door een motorrijtuig doe ik dan een beroep op het Waarborgfonds Motorverkeer.”

Meer informatie

Wilt u meer weten over het belang van buurtonderzoek en onze werkwijze?

Neem contact met ons op. Wij vertellen u er graag meer over!