De duurste schade is de niet gemelde schade

28 april 2025

Schade aan objecten in de openbare ruimte is aan de orde van de dag. Denk aan aangereden lantaarnpalen, omvergereden verkeersborden, noem maar op. Veel van deze schades zijn te verhalen op de veroorzaker. Toch gebeurt dat lang niet altijd. Waarom niet? Omdat schade vaak niet wordt gemeld. En juist die niet-gemelde-schade is de duurste.

Van ongemerkte schade naar gemiste kans

In veel gemeenten ontbreekt een duidelijke structuur voor het melden van schades in de openbare ruimte. Terwijl het registreren ervan betrekkelijk eenvoudig is. Schades blijven daardoor onnodig onder de radar – en de herstelkosten drukken direct op de gemeentebegroting. Zonde, want in veel gevallen is er wél een aansprakelijke partij aan te wijzen. En zelfs als de veroorzaker niet bekend is, kunnen wij de herstelkosten verhalen. Hiervoor richten wij ons tot het Waarborgfonds Motorverkeer.

Melden is verdienen

Elke gemelde schade is een potentiële opbrengst, in de vorm van schadeloosstelling. Een gemiddelde gemeente kan op basis van onze data tussen de 2 en 3 euro per inwoner per jaar verhalen aan schades aan objecten in de openbare ruimte. Voor een gemiddelde Nederlandse gemeente met 50.000 inwoners heb je het al over circa de 125.000 euro per jaar. Door schade snel en correct te melden, kan NODR direct het verhaalproces starten. Hoe eerder we op de hoogte zijn, hoe groter de kans op succesvol verhalen. Bovendien ontstaat er zo inzicht in schadepatronen en terugkerende locaties. Dat helpt bij preventie én begrotingsplanning.

De NODR Schade App: melden was nog nooit zo eenvoudig

Om het melden van schade laagdrempelig en snel te maken, heeft NODR de Schade App ontwikkeld. Medewerkers in de openbare ruimte kunnen met hun smartphone direct een schade melden, foto’s toevoegen en de locatie automatisch vastleggen. Eén druk op de knop en de melding staat in het systeem. NODR neemt het vanaf daar over.

De app zorgt voor structuur, versnelt het proces en verhoogt het aantal succesvolle verhalen. Het resultaat? Minder onnodige kosten, meer grip op je openbare ruimte en een begroting die klopt.

Meer weten?

Wil je weten hoe de Schade App jouw gemeente kan helpen om schades eenvoudig te melden en geld terug te halen? Neem contact met ons op. We laten het je graag zien.