Hierom is het maken van schadefoto's belangrijk

30 augustus 2023

Goed beeldmateriaal maakt het succesvol verhalen van schade makkelijker. Foto’s verduidelijken namelijk de schade aan een object, de betrokkenheid van een motorrijtuig en zijn in veel gevallen het overtuigend bewijsmateriaal voor Verzekeraars en het Waarborgfonds Motorverkeer.

Ons advies luidt dan ook: leg een schade altijd goed op beeld vast. Als NODR besteden wij dan ook veel aandacht aan de rol die bruikbaar beeldmateriaal speelt in het schadeverhaal. Onze Accountmanagers geven regelmatig presentaties aan nieuwe en bestaande klanten over het verhalen van schade in de buitenruimte. Hoe werkt het verhalen van schade? Wat is het stappenplan van schade melden? Wat is een kwalitatieve schademelding? Wat is de rol van beeldmateriaal in het schadeverhaal? Hoe werkt de NODR Schade App? Niet zonder reden, want met de hulp van de melders verhalen wij jaarlijks duizenden schades met succes.

Zo leg je een schade goed vast op beeld

De stelregel is: lever minimaal 3 foto’s aan van de schade. Een objectfoto, een detailfoto en een overzichtsfoto. In onderstaande carousel voorbeeldfoto's gemaakt door buitendienstmedewerkers die hieraan voldoen.

Onze tips voor het maken van bruikbaar beeldmateriaal:

  1. Detailfoto
    Leg de schade van dichtbij vast, sta als het ware ‘met je neus op de schade’. Op een detailfoto zijn de schadesporen aan het object duidelijk zichtbaar.
  2. Objectfoto
    Zet 10 voetstappen vanaf het object en maak dan een foto van het object. Op deze manier is het helder om welk object het precies gaat.
  3. Omgevingsfoto
    Zet 20 voetstappen vanaf het object en maak vanaf deze afstand een foto van het object. Zo komt ook de omgeving waarin het object staat goed in beeld.

Zonder melders geen succes

Klanten zien de nut en noodzaak in van het verhalen van schade in de buitenruimte. Buitendienstmedewerkers weten waarom en hoe ze een schade moeten melden en respecteren de regels die wij hanteren betreft het aanleveren van beeldmateriaal. Hier zijn we erg blij mee, want het helpt onze schade-experts enorm om zo snel mogelijk een goed beeld te kunnen vormen van de situatie ter plaatse en om een kwalitatieve schadeclaim te kunnen indienen.

Cursus schade melden

Behoefte aan een opfriscursus voor (buitendienst)medewerkers over het melden van schade in de buitenruimte, inclusief meer tips voor het maken goede foto’s? Laat het ons weten en we gaan het direct regelen!

Lees ook: beeldmateriaal als bewijsmateriaal