Hoe gemeente Breda in één jaar tijd fors bespaarde door effectief schadeverhaal

30 juni 2025

Herkenbaar: alleen de schades verhalen waarbij een veroorzaker bekend is, omdat kennis en tijd ontbreken? Zo werkte ook gemeente Breda voordat zij de samenwerking aangingen met NODR. Veel overheden verwachten financiële uitdagingen in de toekomst. Door slim en effectief schadeverhaal te organiseren, wist gemeente Breda in één jaar tijd aanzienlijke besparingen te realiseren. Roland Vermeulen van gemeente Breda deelt zijn ervaringen.

Investeer in kennis en structuur

De samenwerking met NODR zorgde voor een stevige kennisimpuls. Dankzij operationele en juridische ondersteuning werd duidelijk dat er veel meer mogelijk was op het gebied van schadeverhaal dan voorheen werd gedacht. Zo werden oude schadedossiers alsnog opgepakt en werd het Waarborgfonds structureel ingezet.

Samen met NODR en de calamiteitenaannemer zijn heldere werkafspraken gemaakt, waarbij de vaste contactpersoon bij NODR zorgt voor overzicht, continuïteit en snelle communicatie. Rapportages worden nu direct bruikbaar aangeleverd, zodat dossiers snel en volledig kunnen worden afgehandeld. Ook zijn er efficiënte werkafspraken gemaakt met de politie, bijvoorbeeld rondom drugsdumpingen.

Juiste dossieropbouw is essentieel

Door direct vanaf de eerste melding de juiste stappen te zetten en alle benodigde documentatie te verzamelen, worden dossiers snel en succesvol afgehandeld. Dit voorkomt dat belangrijke termijnen, zoals bij het Waarborgfonds, worden gemist.

Door structurele evaluaties en korte lijnen blijven processen continu verbeteren en wordt het resultaat steeds verder geoptimaliseerd.

Het resultaat

Dankzij deze aanpak kan gemeente Breda nu op een eenvoudige en efficiënte manier zoveel mogelijk kosten verhalen. Dit levert niet alleen een financieel voordeel op, maar zorgt er ook voor dat er verantwoord wordt omgegaan met gemeenschapsgeld. Door de kennisoverdracht is de gemeente bovendien beter in staat om zelf te beoordelen welke schades wel of niet verhaald kunnen worden.

Meer weten?

Wil je weten hoe wij dit voor jouw gemeente kunnen regelen? Neem vrijblijvend contact met ons op. We laten het je graag zien.