Armatuur aan een zijden draad

07 december 2023

Een bungelende armatuur aan een lichtmast. Wat is er gebeurd? Is het een gevolg van een aanrijding? Was de armatuur niet bestand tegen een storm? Of is er een andere oorzaak? Eén ding staat vast: schadeverhaal is altijd uitdagend.

Schade aan openbare verlichting komt vaak voor, simpelweg omdat er miljoenen lichtmasten staan in de buitenruimte. Er zijn veel oorzaken te benoemen van schade aan openbare verlichting. In de meeste gevallen wordt snel duidelijk hoe de schade is ontstaan, maar soms is het een groot raadsel.

Wat valt op aan bovenstaande schadefoto?

Op de foto is goed te zien dat de armatuur bungelt aan een kabel en dat deze vervangen zal moeten worden. Een oorzaak kan zijn een aanrijding, maar de schade kan ook het gevolg zijn van een storm. Voldoende schadefoto’s zijn dan ook erg belangrijk, omdat ze schade-experts enorm helpen om zo snel mogelijk een duidelijk beeld te kunnen vormen van de situatie ter plaatse, om te bepalen of een schade wel of niet verhaalbaar is en om een kwalitatieve schadeclaim te kunnen indienen.

Lees hier meer over het belang van goede schadefoto’s.

Schade veroorzaakt door storm niet verhaalbaar

Als er sprake is van schade veroorzaakt door een motorrijtuig, kan de schade meestal worden verhaald bij een verzekeraar of bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Helaas bestaat er geen dergelijk fonds voor stormschade. En aangezien vrijwel al het wegmeubilair niet verzekerd is voor schade, komt schade veroorzaakt door een storm geheel voor eigen rekening. Ons advies luidt dan ook om altijd uitvoerig onderzoek te doen om stormschade te kunnen uitsluiten.

Het belang van goed onderzoek

Onze experts stellen bij elk dossier alles in het werk om de precieze schadeoorzaak te achterhalen. Indien nodig spreken ze met gemeentemedewerkers, politie, bewoners, bedrijven, aannemers en bergingsbedrijven om cruciale informatie te verzamelen. Ook raadplegen ze de berichtgeving van media en de berichtgeving op sociale media. Het kan namelijk zomaar zijn dat er wel degelijk sprake is van een aanrijding in plaats van een storm.

Wat is de oorzaak van de losgeraakte armatuur? Na onderzoek hebben onze schade-experts vastgesteld dat er in dit geval absoluut geen sprake is van stormschade, maar dat een voertuig bij het incident betrokken is. De schade is veroorzaakt door een aanrijding met een motorrijtuig, en daarmee dus wel verhaalbaar. Kortom: onderzoek loont!

Vierogenprincipe

In situaties waarbij mogelijk discussie kan ontstaan, hanteren wij altijd het vierogenprincipe. Dit houdt in dat minstens twee experts een schadedossier kritisch beoordelen om ervan verzekerd te zijn dat een juist standpunt wordt ingenomen. Het vierogenprincipe passen wij toe in allerlei situaties, bijvoorbeeld als er sprake is van stormschade of schade waarbij de veroorzaker niet te achterhalen is.

NODR denkt graag met u mee

Heeft u hulp nodig bij het verhalen van schade in de openbare ruimte? Onze experts zijn vertrouwd met alle soorten schades, ook met stormschade. Ze nemen het complete schadeverhaalproces met grootste zorg uit handen. Meer weten? Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.